~ T Ú R Ó G O M B Ó C ~
Mindig is imádtam a túrót. Kezdve a túrós derelyétől, amit évekig tudtam enni🤭 És minden évben az Anya által készített túró tortáról ne is beszéljünk😍 Vagy egy jó túrós pogácsa 🤤 Szóval jöhet minden mennyiségben és így van ez a túrógombóccal is, aminek valljuk be nem könnyű eltalálni az állagát. Ha lágy akkor szét fő és nem lesz belőle gombóc,ha pedig kemény akkor nem az igazi. Azt hiszem most viszont megtört a jég 😊👌🏻
Én szeretek receptekhez nyúlni, persze tudom néha érzésre kell és nem lehet mindent recept alapján készíteni, de azért jó ha van egy alap amiből kiindulhatunk.
Hozzávalók (15-20 db kisebb gombóchoz):
40 g puha margarin
1 db egész tojás
1 db tojásfehérje és sárgája - külön
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
1 késhegynyi sütőpor
250 g túró
90 g búzadara
25 g zsemlemorzsa
Panír: vaj/olaj, zsemlemorzsa
A puha margarint keverjük ki az egész tojással és a tojássárgájával. Adjuk hozzá a túrót, porcukrot, sót, sütőport, és a búzadarát. Keverjük össze. Verjük fel a tojásfehérjét és keverjük hozzá ezt is.
Letakarva, hűtőben pihentessük 2-3 óra hosszát legalább. Sajnos itt mindig gyorsan túl lennék ezen, mert éhes vagyok 🤪, de muszáj, hogy a dara megszívja magát és tartást adjon, így ezt ne spóroljuk ki!
Közben egy kis vajon vagy olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát.
Készítsünk elő egy edényt amiben a vizet forraljuk majd.
Vegyük elő a hűtőből a gombóc alapot, és adjunk hozzá 25 g zsemlemorzsát(nem a pirítottból!) Keverjük össze és közben kezdjük el melegíteni a vizet. Gyúrjunk kisebb gombócokat, majd ha felforrt a víz, dobjuk őket bele, pár perc alatt elkészül, feljön a víz tetejére, ekkor forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában és gyorsan együk is meg amíg meleg😊
Én töménytelen tejföllel és porcukorral szeretem találni 😉
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson! Köszönöm! 😊🙏🏻
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése