2020. május 8., péntek

Sütőtökös pite

~ S Ü T Ő T Ö K Ö S  P I T E ~


Sütőtökös-tojáshabos pite 😋
/adag:4 db kisebb/

Pite alap:
250 g liszt, 190 g hideg vaj, 90 g porcukor, 1 evőkanál víz, 2 db tojássárga, 1 csipet só
A lisztet morzsoljuk össze a margarinnal, adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a porcukrot. A porcukrot a legvégén adjuk hozzá és gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva hagyjuk pihenni a hűtőben 10 percet.
Majd nyújtsuk ki és helyezzük a formákba a tésztát.
180 °C-on süssük, 10 percig.

Sütőtökös réteg:
350-400 g héjától eltávolított sütőtököt süssünk, kb. 20 percig.
Pépesítsük és adjunk hozzá 80 g mézet, 1 mokkáskanál őrölt fahéjat, 1/4-ed mokkáskanál őrölt szerecsendiót, 1/4-ed mokkáskanál szegfűszeget, 1/4-ed mokkáskanál gyömbért és keverjük össze. Töltsük rá a pite alapra,majd süssük tovább 20-25 percig 180 °C-on.

Amíg sül, jöhet a tojáshab réteg elkészítése 😊
Általában a díszítés a kedvenc részem,ahogyan ennél a sütinél is 😁 Szeretem ha kreatív lehetek és kipróbálhatok mindig valami újat! 😍
Egy edénybe engedjünk félig vizet és kezdjük el melegíteni.
Míg egy másik edénybe(javasolnám a robotgépünk fém üstjét) mérünk 120 g tojásfehérjét, 240 g kristálycukrot. Keverjük össze, és tegyük rá a másik edényre, a vízgőzre. Nem kell folyamatosan kevergetni,de néha-néha nézzünk rá és keverjük át. Addig nincs kész,amíg nem lesz "csípős" meleg a keverék. Az ujjunkkal ellenőrizzük.
Majd robotgép segítségével kihűlésig verjük, így kemény habot kapunk.

A piténk közben lassan már ki is hűlt, a hab pedig elkészült.
Habzsák és egy kör alakú cső segítségével díszítsük fel, nyomjuk rá a tojáshabot. És a végső lépés a pirítás, amit szakács fáklyával végezhetünk.Imádom ezt a részt!!!! 😍
Ennek hiányában a sütőben is rá tudjuk pirítani a habot, de nem kell sokáig bent hagyni, vigyázzunk!

Lehet,hogy van akiben felmerül a kérdés,hogy a tojás nem maradt-e nyers? Szeretnék megnyugtatni mindenkit,hogy a vízgőz felett a tojás hőkezelést kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése