~ F O S Z L Ó S K A L Á C S ~
Még puhább és foszlósabb lett ennek köszönhetően, és végül a 6-os fonással is megbírkóztam 🤪
Hozzávalók:
1 dl 2,8 %-os tej
20 g cukor
20 g élesztő
Melegítsük langyosra a tejet és a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Másik edénybe mérjük:
500 g liszt
2 dl 30 %-os habtejszín
60 g cukor
1 mokkáskanál só
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
És a felfuttatott élesztős keverék
Kenéshez: 1 db egész tojás
Gyúrjuk össze jó alaposan, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
Pihentessük 35 percet, letakarva.
Majd vágjuk annyiba, amilyen fonást szeretnénk készíteni. Nekem ez 6 db volt 😊
Mérleggel mérve 155 g/db.
Sodorjunk belőle rudakat, fonjuk meg a kalácsot, kenjük le tojással és letakarva pihentessük újra 40 percet.
Sütés előtt újból le lehet kenni a tojással, de akkor kicsit sötétebb színű lesz, így ezt mindenki maga döntse el, hogy szeretné 😊
Eközben a sütőt melegítsük elő 180 C fokra, légkeverésesen.
Ha letelt az idő, mehet a sütőbe 😊
Először 10 perc 180 C fokon, majd további 40 perc 150 C fokon(itt érdemes csak alsó sütésre kapcsolni,ha van ilyen funkciója a sütődnek)
A kalács nem hiányozhat az ünnepi asztalról, így még nem késő, hogy elkészítsd te is ezt a receptet! 😋
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!
Köszönöm szépen! 😊🙏🏻
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése