2021. január 23., szombat

Tiramisu

 ~ T I R A M I S U ~


Sok recept van az interneten, amiben nyers tojás van, vagy nincs is benne tojás .
Viszont az úgy az igazi szerintem, ha tojásos, DE! hőkezelve van, hiszen így az egészséges!
Több rétegből áll: először a babapiskóta(amit most én egy kerek piskótának készítettem el), somlói öntet, tojásos-kávés-mascarponés krém, majd a tejszínhab, kakaóporral. Na elég jól hangzik? Jöhet?
Babapiskóta:
3 db tojás, 60 g cukor, 60 g liszt + porcukor
Válasszuk szét a tojásokat, verjük fel a fehérjét jó keményre a cukor felével, a cukor másik felét pedig adjuk a sárgájához és keverjük el. Öntsük hozzá a fehérjét a sárgájához, alaposan, de óvatosan, keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet.
Én most egy kerek tortaformába öntöttem és leszórtam porcukorral(ettől lesz olyan roppanós a teteje), de lehet egy habzsák segítségével babapiskótákat is nyomni belőle sütőpapírral bélelt tepsire,majd azokat is szórjuk le porcukorral.
Süssük 180 C fokon kb 10-15 percig.
Ezután hagyjuk kihűlni.
Somlói öntet:
100 g víz, 25 g porcukor, 25 g kakaópor, 1-2 teáskanál rumaroma, 100 g étcsoki
Minden alapanyagot mérjünk egy edénybe és főzzük össze, ha elolvadt benne a csoki és egy kicsit felforrt, vegyük le és hagyjuk kihűlni.
Ezután én raktam bele egy kis kávét is, kb 40-50 g. Csak, hogy ez is jó kávés legyen.
Tojásos-kávés-mascarponés krém:
Tegyünk egy edénybe vizet és kezdjük el melegíteni. Válasszunk egy másik edényt, ami az előző edényre ráfér, de nem lóg bele a vízbe(vízgőzt fogunk használni)
A felső edénybe mérjünk 4 tojássárgáját, 6 evőkanál cukrot, és kb 60-80 g kávét.
Keverjük össze és kis lángon hagyjuk, hogy szép lassan besűrűsödjön a krémünk. Ez kb 15-20 percig tart. Egyértelműen látszódni fog, hogy sűrűsödik. Néha keverjük át. Így a vízgőzön kezeljük a tojást, tehát nem marad nyers, így bátran fogyaszthatjuk.
Ha kész, vegyük le, hagyjuk kihűlni.
Kihűlés után 500 g mascarponét kevertem bele, majd hozzá adtam 150 g tejszínt(nem felverve) és azzal vertem tovább, majd újabb 150 g tejszínt, amikor már az előző adagot szépen felverte. Ezzel lazítottam a krémen.
Jöhetnek a rétegek:
Én egy 26 cm átmérőjű kerek tálat választottam, ami 6 cm magas.
Az aljába tettem a piskótát, ráöntöttem a somlói öntetet, hogy jól eláztassa.
Tegyük rá a kávés krémet, majd verjünk fel 150-200 g tejszínt, nyomjuk rá egy habzsák segítségével, szórjuk meg kakaóporral és tegyük egy éjszakára a hűtőbe, hogy alaposan összeérjenek az ízeket.
Mostmár csak várni kell egy kicsit és lehet kóstolni :)



Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg,hogy másokhoz is eljuthasson! Köszönöm szépen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése