2021. január 23., szombat

Nutellás csillagbabka

~ N U T E L L Á S C S I L L A G B A B K A ~



Cukrászként ez az év legnehezebb időszaka, de én igyekeztem hozni nektek jó pár receptet, amiből tudtok válogatni és megsütni az ünnepi asztalra :)
(A recept Suga Paulina oldaláról származik)
100 g tej
1 kiskanál cukor
Langyosítsuk meg a tejet a cukorral, majd tegyünk bele 12,5 g élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Addig mérjük egy edénybe a többi hozzávalót:
250 g liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
30 g puha vaj
3 evőkanál cukor
1 db egész tojás
+ felfutott élesztős keverék
Gyúrjuk össze a tésztát, majd hagyjuk kelni a hűtőben 30 percig, lefedve.
Ezután borítsuk lisztezett felületre a tésztát. Osszuk el 3 egyenlőre részre.
Készítsünk elő egy nagy tepsit, sütőpapírral.
Az első tésztát nyújtsuk ki,kör alakúra, akkorára,ami a tepsire ráfér, majd tegyük is rá.
Nyújtsuk ki a másik kettőt is,de azokat egyenlőre hagyjuk a lisztezett asztalon.
Most jön a legfinomabb rész, a nutella :)
Kb 200-250 g nutellát melegítsünk meg a mikróban, így könnyebb lesz kenni.
Felezzük el a mennyiséget és kenjük rá a már tepsin lévő tésztánkra. Ezután tegyük rá a következő réteg tésztát, majd a maradék nutellát szintén kenjük el rajta, végül pedig zárjuk le a harmadik tésztánkkal.
Mivel a nutella folyós, ezért könnyebb lesz a formázás, ha 15-20 percet hideg helyen pihentetjük(hűtőben vagy akár kint a hideg levegőn, így télen ez is egy opció lehet)
Ezután tegyünk a közepére egy kerek kiszúrót(közepes méretűt kb) és vágjuk fel 16 darabba, a közepétől kiindulva.
A közepén ott marad a forma, mert azt nem fogjuk elvágni, így ott egybe marad a tésztánk.
Érdemes azt a technikát alkalmazni, hogy mindig felezed a tésztát. Tehát először kettőbe, majd azt is kettőbe. Ekkor van 4 db vágásunk. Aztán az egyik negyedet szintén kettőbe, majd azokat is kettőbe, így lett a negyed 4 db-ba vágva. Ezt meg kell ismételni a másik 3 negyeddel is.
(Ez az állapot látható az egyik képen is hozzászólásban)👇🏻
Jöhet a csavarás ;)
Fogni kell 2 szálat, és kifele csavarni őket 2-3x, ki hogy szeretné, a végét pedig összecsípni.
Ezt megismételni, amíg végig nem érünk a tésztán, majd lekenni tojással.
Közben a sütőt melegítsük elő, majd süssük meg a babkánkat 180 C fokon 15-20 perc alatt.
Kihűlés után porcukorral tálaltam és egyből téptem is belőle és kóstoltam :)
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson! Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése