~ N U T E L L Á S - O R E O S B E J G L I ~
Őszinte leszek, én nem szeretem se a mákot, se a diót vagy a gesztenyét, na de a nutellát, azt annál jobban ;)
Most még belefér egy kis bejgli pótlás :)
Az ötlet sajnos csak karácsony után fogant meg bennem, de legalább volt időm elkészíteni, így az ünnepek után, nyugalomban :)
A bejgli tészta alap ugyanaz, csak a töltelék más.
Tészta: 250 g liszt, 100 g margarin, 25 g porcukor, 1 csipet só, 1 tojássárga - ezeket mérjük egy edénybe.
Egy másik edénybe pedig 75 g tej, 1 kiskanál cukor -ezt melegítsük langyosra, majd tegyünk bele 5 g élesztőt, hagyjuk felfutni, majd adjuk hozzá a többi alapanyaghoz, amit kimértünk az előbb és gyúrjuk össze alaposan.
Én egy kicsit pihentettem a tésztát lefedve a hűtőben, de egyből is lehet nyújtani.
Töltelék: 200 g nutella (mikróban rámelegítettem, hogy kenhető állagú legyen), 80-100 g aprított oreo keksz(2 db kis csomag)
Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, kenjük rá a tölteléket egyenletesen, de nem mindegy hogyan. A tésztánknak 4 oldala van, ami felénk van legközelebb, ott a tészta széléig kenjük ki egészen a tölteléket, mert ott fogjuk elkezdeni felcsavarni, így legbelül is lesz benne töltelék. A másik 3 oldalon pedig hagyjunk ki a tészta szélén 1 cm részt üresen, ezt hajtsuk befelé, rá a töltelékre. Így a tésztát lezártuk és nem fog kijönni ott a töltelék. Szórjuk meg az aprított oreo keksszel, majd kezdjük el felcsavarni, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, úgy, hogy a tészta hajtása legalul legyen. Szúrjuk meg pár helyen, kenjük le tojássárgájával, hagyjuk száradni-pihenni, amíg elkezd “repedni” a tésztánk felülete. Ezután kenjük le tojásfehérjével és újra várjuk meg míg megszárad. Én hideg helyen pihentetem. Ezután süssük 170 C fokon 25-30 percig.
Valami mennyei lett, pedig nem vagyok oda a bejgliért, úgyhogy ezt mindenképpen ki kell próbálni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése