2021. január 23., szombat

Mézes krémes

~ M É Z E S K R É M E S / Z S E R B Ó ~



Nem csak karácsonyi süti ez, egy esküvőn is megállja a helyét ez az édes aprósütemény :)
Mézeslap:
500 g liszt
100 g puha vaj/margarin
125 g cukor
125 g olvasztott méz
20 g szódabikarbóna
175 g víz
Gyúrjuk össze a tésztát, vágjuk el 4 egyenlőre részre, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki őket. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire és több helyet szúrkáljuk meg a tésztát egy kés vagy villa segítségével.
Kb 40x30 cm-es tepsivel dolgoztam.
Süssük meg a lapokat 180 C fokon, kb 10 perc alatt. Vigyázzunk, mert nem szabad túl sütni
Annyi elég ha szépen megpirult, később fog jobban “megszilárdulni”, ahogy hül.
Krém:
250 g tej
200 g cukor
5 evőkanál búzadara/gríz
1 citrom héjja
+200 g vaj/margarin
Főzzük belőle krémet(a margarin kivételével), folyamatos keveréssel.
Amíg hül a krém és a lap, habosítsunk ki a 200 g puha vajat/margarint, majd keverjük össze a kihűlt krémmel.
További hozzávalók:
Baracklekvár
Étcsoki
Most jönnek a rétegek

Egy tálcára tegyük rá az első mézeslapot, majd a krém felét kenjük el rajta.
Jön a következő mézeslap, de erre most lekvárt kell kennünk(bevallom ezt sosem mértem le, mert mindig van itthon lekvár és abból tudtam használni, de kis mennyiség kell hozzá, mert nagyon vékonyan kell megkennünk, azért, hogy megpuhuljon a lapunk, így ha veszel egy kis üveg lekvárt, annak elégnek kell lennie, ha pedig marad belőle akkor jöhet egy jó kis lekváros palacsinta🤪)
Jön újra a mézeslap és a maradék krém. Megint mézeslap és ismét egy vékony réteg lekvár. Ezzel a süteményt be is töltöttük.
Mostmár csak várni kell,amíg összeáll és megpuhul a hűtőben.
Ezt a süteményt kötelező egy nappal hamarabb elkészíteni, ugyanis jót tesz neki ha áll egy éjszakát a hűtőben és így tud puhulni a mézeslap.
Másnap olvasszunk fel kb 200 g étcsokoládét és öntsük a sütemény tetejére, majd szépen kenjük el egyenletesen.
Miután megdermedt rajta a csoki, forró vízbe mártott késsel már vághatjuk is a szeleteket :)



Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson! Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése