2021. január 23., szombat

Bejgli

~ B E J G L I ~


Tavaly egy szirupos recepttel próbálkoztam, idén most másképp készítettem, így jön egy új karácsonyi recept, még időben vagytok, lehet sütni gyorsan, mire jönnek a vendégek :)
Tészta: 250 g liszt, 100 g margarin, 25 g porcukor, 1 csipet só, 1 tojássárga - ezeket mérjük egy edénybe.
Egy másik edénybe pedig 75 g tej, 1 kiskanál cukor -ezt melegítsük langyosra, majd tegyünk bele 5 g élesztőt, hagyjuk felfutni, majd adjuk hozzá a többi alapanyaghoz, amit kimértünk az előbb és gyúrjuk össze alaposan.
Én egy kicsit pihentettem a tésztát lefedve a hűtőben, de egyből is lehet nyújtani :)
Töltelék: 120 g cukor, 60 g tej - ezt forraljuk fel, kis lángon hagyjuk rotyogni, majd öntsük rá a 200 g darált dióra és keverjük össze.Én adtam hozzá még reszelt citromhéjat és narancshéjat is, ízlés szerint lehet akár mazsolát is tenni bele.
A töltelék hűljön ki, nem szabad melegen a tésztára tenni, mert megolvadna a tészta.
Ha kihűlt akkor nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, kenjük rá a tölteléket egyenletesen, de nem mindegy hogyan. A tésztánknak 4 oldala van, ami felénk van legközelebb, ott a tészta széléig kenjük ki egészen a tölteléket, mert ott fogjuk elkezdeni felcsavarni, így legbelül is lesz benne töltelék. A másik 3 oldalon pedig hagyjunk ki a tészta szélén 1 cm részt üresen, ezt hajtsuk befelé, rá a töltelékre. Így a tésztát lezártuk és nem fog kijönni ott a töltelék. Kezdjük el felcsavarni, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, úgy, hogy a tészta hajtása legalul legyen. Szúrjuk meg pár helyen, kenjük le tojássárgájával, hagyjuk száradni-pihenni, amíg elkezd “repedni” a tésztánk felülete. Ezután kenjük le tojásfehérjével és újra várjuk meg míg megszárad. Én hideg helyen pihentetem. Ezután süssük 170 C fokon 25-30 percig.
Jöhet a sütés és a kóstolás, készüljetek az Ünnepre!



Remélem más is sokat süt, nem csak én :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése